Az izlandi zuzmó

Az izlandi zuzmó (Cetraria islandica) a lombos zuzmók családjához tartozik, amely bizonyos gomba és alga szimbiózisa. Izland szigetén, Észak-, Közép- és Kelet-Európa valamint Észak-Amerika alföldjein, közép- és magashegységeiben honos növény. Előszeretettel képez telepeket alacsony tápanyagtartalmú talajokon. Hazánkban is előfordul. Az izlandi zuzmó átlagosan 10 cm magasra növő teste villaszerű elágazásaival szarvasagancsra emlékeztető növény, amely azonban nem csak a rénszarvasok tápláléka, hanem segítségünkre lehet torokpanaszok esetén is. Népies nevén „köhögés elleni” illetve „láz elleni moszat”-nak is nevezik.

Norvégiában és Izlandon nagyon régen alkalmazzák élelmezésre és gyógyításra egyaránt. A népi gyógyászatban gyomor és bélpanaszokra is használják, de főleg köhögés és gyulladáscsökkentő hatása ismert. Védőréteggel vonja be a légutakat, csillapítja a köhögést, enyhíti a szájüreg és a torok gyulladását. Karbantartja a hangszálakat, csökkenti vagy megszünteti a kellemetlen krákogást. Immunerősítő tulajdonsága mellett antibiotikus hatással is rendelkezik. A gyógynövény fertőtlenítő tulajdonsága miatt a kórokozók ellen is természetes védelmet nyújt.

Az izlandi zuzmót a XIX. században kezdték gyógyszerként alkalmazni. 1860-ban Karl Philipp Engelhard az izlandi zuzmó felhasználásával kifejlesztett egy készítményt a torokfájás enyhítésére.

Ez volt az első Isla® moos pasztilla, amelyet karamella bevonattal árult, amivel megalapozta a későbbi Engelhard Arzneimittel GmbH-t, amely a mai napig elkötelezett a természetes gyógyhatású termékek gyártása mellett.

Kutatás, fejlesztés

Az Engelhard Arzneimittel innovatív vállalatként, a több mint 60 éves intenzív kutatási tapasztalatával áll a betegek szolgálatában.

Minőség a természet erejével

A termékeinket választó betegek érdekében szigorúan ellenőrzött minőségi alapanyagokat használunk fel készítményeinkben.

Isla® cassis, Isla® ginger, Isla® mint, Isla® junior, Isla® moos és Isla® medic torokpasztilla ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZ

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Menü