Rekedtség

A rekedtség leggyakrabban gége- és hangszálgyulladásra vezethető vissza. A gyulladás során kóros nyákképződés indul meg, ami ráül a hangszalagokra, gátolva azok tágulását, zárását, és tünetként rekedtség jelentkezhet különböző erősségben, egészen a hang teljes elvesztéséig.

A rekedtség okai lehetnek:

 • A hangszálak hosszan tartó, vagy erős igénybevétele 
  (kiabálás, éneklés, hosszan tartó beszéd)
 • Foglalkozási ártalom (tanár, énekes, színész stb.)
 • Száraz levegő (fűtött vagy légkondicionált helyiségek)
 • Allergiás reakciók
 • Emocionális okok (bizonytalanság, kudarctól való félelem, lámpaláz, idegesség stb.)
 • Vírusfertőzés
 • Dohányzás
 • Füst, gőz, káros kémiai anyagok belélegzése
 • Hideg
 • Kevés folyadék fogyasztása

Száraz köhögés

Száraz köhögésnek nevezzük azt a köhögéstípust, amely nem jár váladékkal, gyakran rohamokban tör elő. A köhögés általában a szervezet védelmi reakciója annak érdekében, hogy az idegen anyag távozzon a légutakból, ami lehet kórokozó vagy nyák is. Száraz köhögés esetén a légutak nyálkahártyáját elsősorban valamilyen gyulladás (garat-, légcső-, tüdőgyulladás) ingerli. Jelentkezhetnek egyéb kísérő tünetek is, például torokfájás, nátha vagy kaparó érzés a torokban. A légzőszervi betegségeken túl, egyes gyógyszerek mellékhatásaként is tapasztalhatunk száraz köhögést, illetve a légutakba került idegen anyagok (por, gázok, kemikáliák stb.) is kiválthatnak köhögési ingert.

A nyálkahártya irritációval vagy kórokozókkal szembeni védekezése

Szervezetünk naponta megküzd a levegővel belélegzett kórokozókkal. A kórokozók egyik fő behatolási pontja a felső légutak. A sértetlen és egészséges nyálkahártya könnyedén hárítja a támadásokat. Az irritált vagy a száraz levegő (fűtött vagy klimatizált helyiség), illetve szennyezett levegő (szmog, dohányfüst) révén legyengült nyálkahártya viszont könnyű behatolási kaput jelent a kórokozók számára. Ez a torok, illetve gége irritációjához, gyulladásához, köhögéshez és rekedtséghez vezethet.

A köhögési inger csillapítása, rekedtség csökkentése

Az izlandi zuzmóban lévő nyálkaanyag, amelyet az Isla® torokpasztillák is tartalmaznak, balzsamként terül el a torok, garat és gége nyálkahártyáin, ezáltal pajzsként véd a száraz és pollenekkel szennyezett levegőtől. Így a már irritált nyálkahártya sokkal gyorsabban képes visszanyerni eredeti védekezőképességét.

Az Isla® torokpasztillák a zord északi éghajlatról származó izlandi zuzmó kivonatát tartalmazzák. A szárazanyag legalább 80%-ban tartalmazza a zuzmó nyálkaanyagát. A szárazanyag-tartalom maradék nélkül oldódik fel szopogatás közben, s oszlik el balzsamként a száj, a torok, a garat és a gége nyálkahártyáján, és ezáltal fejti ki védő hatását.

A hangszálak védelme

Az Isla® torokpasztillát megelőzésképpen is lehet használni a hangszálak védelme érdekében.

A gyenge hang, illetve rekedtség jelzi, hogy a különösen érzékeny hangszálakat valami irritálja. Ilyen esetekben az Isla® nyugtató módon hat és ápolja a hangszálakat.

Szájszárazság

Az Isla® összetevői képesek nedvesíteni a kiszáradt nyálkahártyát, és kellemes érzést keltenek.

A szájszárazságnak sokféle kiváltó oka lehet. Bizonyos gyógyszerek (pl. antipszichotikumok, vérnyomáscsökkentők) rendszeres szedése csökkent nyálelválasztást eredményezhet. Egyes betegségek, mint a cukorbetegség, reumatikus megbetegedések (pl. rheumatoid arthritis) szintén okozhatnak szájszárazságot. Ezenfelül külső behatások, száraz levegő, túlzott kávé- illetve teafogyasztás, dohányzás vagy éppenséggel csökkent rágási aktivitás is kiválthatnak szájszárazságot. Végül a csökkent nyálelválasztás oka egyszerűen az idős kor is lehet, ezért panaszkodik sok idős ember szájszárazságra.

Sportolás esetén is védeni kell a nyálkahártyát

Fizikai tevékenység során a nyálkahártya igénybevétele erősebb, mint általában. Ennek következménye a kiszáradt és irritált nyálkahártya. Az Isla® torokpasztillák ilyen esetekben is természetes módon védik a nyálkahártyát.

A sportolás előtt elszopogatott torokpasztillák, ezért remek segítséget nyújthatnak a száj és a torok kellemetlen kiszáradásának elkerüléséhez.

Isla® cassis, Isla® ginger, Isla® mint, Isla® junior, Isla® moos és Isla® medic torokpasztilla ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZ

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Menü